Arbetet för fred, miljö och hälsa är ett brådskande MÅSTE!
Â
Människors värn om sina personliga resurser, revir, trosbekännelser, levnadsmiljöer och hälsoförhållanden leder ofelbart till konflikter. Terror och krig blir de tragiska effekterna av en bristande helhetssyn och solidaritet. Konflikter kan aldrig långsiktigt lösas med vapen, murar, mutor, allmosor, tillfällig välgörenhet, bannlysningar, restriktioner eller skrämselpropaganda. Det bästa medlet är att hjälpa omvärlden att få fördjupade insikter i människans villkor i en allt snabbare föränderlig levnadsmiljö.
Detta insåg FN redan 1992 när man i Rio de Janeiro, med stöd från 165 länder (inkl. Sverige), instiftade ett handlingsprogram för hållbar utveckling in i det 21:a århundradet (Agenda 21). I detta program betonas att den enskilde individen (medborgaren) måste lära sig att ta större egenansvar för sin närmiljö och hälsa via en förbättrad helhetssyn på människans villkor i de växande miljöhotens tidevarv. En kunskapsspridning skulle utvecklas i samverkan med bl.a. icke-statliga hjälporganisationer. Men inte ens en hjälporganisation som Lions, med officiell förhoppning om Nobels fredspris, verkar ta hoten på fullt allvar.
Â
I enlighet med FN:s och Agenda 21:s intentioner arrangerar Göteborgs universitet årligen grundutbildningskurser i "Helhetssyn på människans villkor i en föränderlig miljö - Individuell Agenda 21". Som folkbildningsprogram bär utbildningen underrubriken Insight First - ett inspirationsprogram som MD 101 uttalade sitt stöd för vid RM 2007.
Â
Vi uppmanar alla världens 45.000 Lions-klubbar, med 1,3 miljoner medlemmar i 205 länder och geografiska områden, att snarast arbeta för att öka människors INSIKTER om de hastigt växande miljö-, freds- och hälsohoten och initiera folkbildningsprogram som kan förebygga mänsklig ofärd och nöd. Den svenska Lions-modellen kan förhoppningsvis utnyttjas som inspirationskälla.